Slaget fra stokken rammet øyet hardt

Slaget fra stokken rammet øyet hardt

Dolphines historie

Da Dolphine Bwari gikk i 8. klasse på Matongo Primary School i Kisii County i Kenya, fikk hun en skade på det ene øyet som senere utviklet seg til traumatisk katarakt (grå stær). Historien om hvordan skaden oppstod, er stygg. Læreren slo henne med en stokk, den brakk og en løs del rammet det ene øyet til Dolphine hardt.

Hun ble kjørt til et sykehus og fikk smertestillende dråper som hun fortsatte å ta til øyet ikke lenger gjorde vondt. Hun trodde synet ville bli normalt igjen, men det skjedde ikke. Det ble dårligere og dårligere, og etter ett år mistet hun helt synet på det skadde øyet.

Foreldrene til Dolphine tok henne ikke med til sykehus på nytt fordi de regnet med at synet var tapt for godt. Hun hadde store problemer med å venne seg til å se med ett øye, og slet veldig med skolen. Det gikk noen år, så hørte hun om en gratis øyeundersøkelse som skulle finne sted i nærheten. Hun dro dit, fulgt av sin bestemor, og fikk diagnosen tramatisk katarakt på det høyre øyet.

Hun ble henvist til Innovation Eye Centre hvor de opererte øyet. Operasjonen var vellykket, og Dolphine fikk tilbake synet på det blinde øyet. Hun var så takknemlig, overfor øyeklinikken, og overfor Right to Sights team som støttet operasjonen hennes. Hun fortalte at nå skulle hun jobbe hardt for å utdanne seg til lærer, som hadde vært hennes drøm siden hun var liten. Og forhåpentlig vil hun bli en lærer som ikke mishandler sine elever.

Ubehandlete skader på øynene er en vanlig årsak til at barn utvikler grå stær i utviklingsland. Barn er aktive, de leker og faller og slår seg. I vår del av verden drar vi på Legevakten med barna hvis vi tror det er noe alvorlig, og får kvalifisert hjelp. Slike tjenester er svært begrenset i utviklingsland. Dolphine var heldig til slutt, men titusenvis av barn er det ikke. Right to Sights hovedoppgave er derfor å bidra til å bygge flere bærekraftige og høykvalifiserte øyehelsetjenester som kan være med på å redusere øyelidelser som kan behandles. Det gjør vi gjennom å videreutdanne flere kenyanske øyekirurger.

Og det gir resultater! Per i dag har Kenya 120 øyeleger, det er det 3 øyeleger per 1 million innbyggere. Gjennom Right to Sights program er 25 av dem videreutdannet til kirurger som kan operere katarakt.


Vil du støtte dette viktige arbeidet, gi oss et bidrag på Vipps til Right to Sight Norge, eller til konto 6039.08.25911.   

Les også