Ali trodde han var for ung for grå stær

Ali trodde han var for ung for grå stær

Da Ali Tsuma Mtondoo (26) jobbet som sikkerhetsvakt i et lokalt firma, begynte han å miste synet. Etter en stund ble han tvunget til å slutte i jobben, fordi det var vanskelig for ham å se.

Alis historie

Da han var yngre hadde han aldri problemer med synset, dette utviklet seg først senere i livet. Ali har vokst opp i Kibaoni, Kwale og er den eldste i en familie på syv. Hans mor har oppdratt han og søsknene alene, og er forsørgeren i familien.

Da han oppdaget vår screening i samarbeid med Kwale Eye Centre i 2021, var han glad og redd på samme tid. Der fant han ut at han hadde grå stær, og måtte opereres. Han visste at moren ikke hadde råd til å dekke kostnadene av operasjonen, fordi søsknene hans går på skolen og alle er avhengig av morens inntekt.

Neste gang han besøkte oss kunne Ali smile igjen, for han fikk støtte fra Right to Sight og ble operert i begge øynene. Operasjonen var vellykket, og synet hans ble gjenopprettet.

Han trodde han var for ung til å få grå stær, men da han ble innlagt for operasjon, lærte han at også små barn og eldre mennesker enn han kan bli rammet av det. Derfor snakket han mye om hvor viktig det oppsøkende arbeidet vi gjør er, slik at det skapes mer bevisstgjøring hos de som bor i rurale områder. Han vil bli fulgt opp i tiden framover og er veldig optimistisk til fremtiden.

Ali før operasjonen (venstre) og etter (høyre). 

Vil du hjelpe mennesker som Ali og gi dem en lysere fremtid?

Les også