Stiftelsen Right to Sight Norge
Right to Sight er en ideell organisasjon som har som formål å bidra til å utrydde all form for blindhet som kan kureres. Organisasjonen er tilknyttet Royal College of Surgeons i Irland og ble etablert av øyekirurg Kate Coleman i 2006. Right to Sight ble opprettet som resultat av WHOs plan om å utrydde blindhet som kan behandles innen 2020. Organisasjonen har hatt spesielt fokus på det afrikanske kontinent.
Right to Sight Norge
Stiftelsen Right to Sight Norge ble etablert høsten 2011 som en søsterorganisasjon av Right to Sight. Den ideelle bistandsorganisasjonen drives av leger og øyeleger med samme mål. Den jobber for å utrydde unødig blindhet i Afrika, blant annet gjennom å videreutdanne øyeleger, støtte operasjoner og etablere klinikker.
Right to Sight Norge – stiftelsesdokument
Right to Sight Norge – organisasjonsnummer: 997 472 306
Right to Sights modell
Modellen RtS jobber etter er hentet fra indiske Aravind; utrydde unødig blindhet ved å utvikle bærekraftige øyehelsetjenester gjennom høyt pasientvolum og høy kvalitet på tjenestene til lav kostnad. Kjernen i modellen er likhet for alle, pasienter blir ikke avvist hvis de ikke kan betale. Betalende pasienter subsidierer de som er uten betalingsevne.
Et høyt pasientvolum gjør det mulig å effektivt videreutdanne øyehelsepersonell. Right to Sight konsentrerte seg fra starten om å videreutdanne øyekirurger for å behandle karatakt, grå stær. Grå stær en den viktigste årsaken til blindhet og svaksynthet etter refraksjonsfeil, og kan kun behandles med operasjon. Grå stær rammer alle generasjoner i Kenya, også barn og unge.
Right to Sight støtter operasjoner av fattige hvor en øyelege eller OCO samtidig får undervisning i operasjonsmetoden SICS, Small Incision Cataract Surgery. Teknikken kan behandle mange på kort tid, og operasjonene koster lite.
Aravind-modellen er tilpasset afrikansk demografi, hvor en høy andel av befolkningen bor i rurale områder med dårlig infrastruktur. I områder hvor folk bor spredt og lever i fattigdom, er kunnskap om at øyelidelser kan behandles, liten. Uvitenhet, overtro og bruk av lokale medisinmenn er utbredt.
Den oppsøkende virksomheten er derfor svært viktig for å finne mennesker som har behov for hjelp. En god del enklere øyelidelser blir behandlet på outreach camps, mens pasienter som trenger operasjon, blir transportert til øyeklinikken for behandling.
Hva er vår motivasjon?
Unødig blindhet kan utryddes! De personlige historiene til dem som får behandling, er en sterk drivkraft for å jobbe videre for øyehelse i Afrika. Å høre om en mor som ser barnet sitt for første gang, eller barn og ungdommer som kan gjenoppta skolegangen etter å ha tatt vare på blinde familiemedlemmer, og voksne som igjen kan ta seg arbeid, er historier som gir motivasjon til å fortsette. I 2016 deltok et fotballag fra Kenya på Norway Cup. Alle deltakerne hadde fått synet tilbake gjennom Right to Sights arbeid. Gleden og iveren hos barna i utfoldelse med andre barn, gjorde et sterkt inntrykk.
Right to Sight har flere prosjekter på gang, men er avhengig av støtte fra norske og internasjonale samarbeidspartnere for at det skal kunne bli virkelighet.