Videreutdanning av øyekirurger

Videreutdanning av grå stær-kirurger

Grå stær (katarakt) er den øyesykdommen som blinder flest mennesker i Kenya, og øker fordi landet opplever en meget rask befolkningsvekst. Den er nå på 2 % per år. Siden aids-epidemien herjet på 1980-og 90-tallet, har gjennomsnittlig levealder økt fra 50 i 2005 til nesten 70 i 2024. Barnedødeligheten gått ned fra 76 i 2005 til 37 per 1000 barn under 5 år. Over hele verden får eldre mennesker ofte grå stær, men i utviklingsland rammer det også barn, ungdom og unge voksne langt hyppigere enn i vestlige land. 

Mangel på øyekirurger som kan operere grå stær, er et stort problem i Kenya. Siden start har Right to Sight hatt videreutdanning av øyekirurger som prosjektsamarbeid med flere øyeklinikker i Kenya, blant annet Kisii Eye Hospital (2015-2020). Det støttet vi etablering av et utdanningssenter for opplæring av teknikken Small Incision Cataract Surgery (SICS), en meget tids- og kostnadseffektiv operasjonsmetode. Kisii Eye Hospital videreutdannet 29 øyeleger i SICS.

Ellen Tsuma med dr. Helen Roberts

I dag samarbeider vi med Kwale Eye Centre. Klinikken videreutdanner først og fremst Ophthalmic Clinical Officers (OCOs) i SICS. Det er en utdanning som ble innført i Øst-Afrika på 1980-tallet for å avhjelpe den kritiske mangelen på øyeleger. OCOs kan spesialisere seg i grå stær-kirurgi. Kwale Eye Centre har videreutdannet snart 30 OCOs i SICS med støtte fra Right to Sight.

Pasienter med grå stær blir operert med samtidig undervisning av kandidater. Undervisningen vises på skjerm i operasjonssalen og tas opp, slik at kandidatene kan se operasjonene på nytt. Kandidatene trener på dyreøyne i såkalte wet labs, og etter hvert får de selv operere på pasienter under veiledning. Etter 70 til 100 operasjoner er de fleste habile SICS-kirurger.

Pasienter som trenger operasjon, lokaliseres gjennom oppsøkende virksomhet (Outreach). Rundt 10 % av dem som kommer på Outreach Camps har grå stær. Uten operasjon blir de til slutt blinde. Kenya ligger fremdeles langt under det målet WHOs prosjekt «Vision 2020» satt for utviklingsland, 3000 operasjoner per 1 million innbyggere per år. Kenya ligger i dag mellom 700 og 800. Flere grå stær-kirurger er en forutsetning for å øke operasjonsraten.

Undervisning i kataraktoperasjon

 

Barnekatarakt

Barn som blir født med grå stær, eller utvikler det i løpet av barndommen, er ikke uvanlig i Kenya. De må behandles raskt for å redde synet. Operasjon av et barn er mer komplisert og kostnadskrevende enn på voksne, og med de metodene som hittil er blitt brukt, trenger barnet langvarig oppfølging i etterkant. 

Det er imidlertid nå utviklet en teknikk som reduserer etterbehandling radikalt (Bag-in-the-lens (BIL)). Right to Sights øyeleger har introdusert teknikken til Kwale Eye Centre, som er den første i Kenya som har tatt den i bruk. BIL-teknikken kan revolusjonere behandling av barnekatarakt. Les mer om teknikken her.

Våre sponsorer