Right to Sights medarbeidere busser rundt til landsbyene og informerer innbyggerne om operasjoner for grå stær, som kurerer unødvendig blindhet. De opplever stor suksess med prosjektet.
Øyeklinikken til sykehuset New Nyanza Provincial i Kisumu, som er støttet av Right to Sight gjennom blant annet Grieg foundation, får flere og flere pasienter. De kommer for å bli operert for grå stær, som er årsaken til mye av den unødvendige blindheten i Kenya.
Grå stær det kan egentlig lett kureres. De to store hovedutfordringene for kurering av er manglende kirurgisk kompetanse blant legene og tilgang til operasjonene for lokalbefolkningen, både med hensyn til mangel på penger og infrastruktur.
Derfor har Right to Sight opprettet ukentlige ”outreach-camps”, omreisende medarbeidere som har med seg en mobil øyeklinikk og reiser ut for å finne pasienter. Outreach-campene er hovedårsaken til sykehusets nye pasienter.
Oppretter øyeklinikk i kirken
På forhånd annonseres ankomsten til den omreisende øyeklinikken gjennom radio og sentrale kontaktpersoner i landsbyene. Klinikken hvor pasientene screenes for øyesykdom er ofte plassert i en skole eller en kirke. Medarbeiderne har med seg utstyr til å screene for øyesykdom med spesielt fokus på grå stær, men også for trykkmåling og identifisering av grønn stær.
En stor fordel ved å ansette lokalt kjente personer til dette arbeidet er at det sikrer bærekraftigheten i prosjektet. Det er et viktig prinsipp for arbeidet til Right to Sight.
Trine Jacobsen, leder i Right to Sight Norge forklarer hvor viktig denne utreiseaktiviteten er.
– At vi når ut til folk på denne måten bidrar til å sikre at våre prosjekter når ut til pasientene og at de når fram til operasjonene.
Gir sykehusene særkompetanse
Noen ganger har outreach-teamet mulighet til å behandle øyelidelsene der og da. Andre ganger henvises folk til sykehuset for operasjon.
– Målet vårt er å bygge særkompetanse på bruk av laserkirurgi for å kurere grå og grønn stær, forteller Jacobsen
– Denne kompetansen er mangelvare på kenyanske sykehus.
Sykehuset i Kisumu har nå fått installert en ultralydskanner for å kunne avgjøre nøyaktig hva slags linse pasienten trenger til operasjonen. Tidligere ble dette gjort etter prinsippet ”en størrelse passer alle”.
Resultatene av utreisevirksomheten har ikke latt vente på seg. På kun et halvt år har outreach-arbeiderne scannet over 3000 pasienter og mange har fått muligheten til å bli operert! Les blant annet historien om hvordan Mercy fikk skolelysten tilbake etter sin operasjon .