Ble inspirert til nye prosjekter etter besøk i Kenya

Dr. Sebastian Briesen med en pasient
Dr. Sebastian Briesen med en pasient

Etter å ha besøkt Right to Sights øyeklinikker i Kenya, er legene Sebastian og Tore fulle av ideer til hvordan prosjektene kan gjøres større og bedre.

– Det er en lang vei å gå med hensyn til øyebehandling- og tjenester, men det spiller ingen rolle hvor fort eller sakte det går, så lenge vi beveger oss i riktig retning, mener Dr. Sebastian Briesen. Han er fra Tyskland og reiste i påsken sammen med norske Tore Tveter til Kenya for å besøke prosjektene til Right to Sight og møte de som jobber med dem. Ett av målene er å finne ut av hva klinikkene trenger – og hvordan enda flere kan få behandling.

– Vi besøkte sykehuset i Kisumu som er Right to Sights hovedsykehus i Kenya. Målet var å støtte de lokale legene og møte Justeen og Marie, som er lokalt ansatte. Vi gjennomførte også flere operasjoner.

Klarer å nå dem som trenger det

Justeen og Marie er de to som er ansvarlige for outreach-virksomheten til Right to Sight. Sammen reiser de med mobilt utstyr, undersøker folk for øyelidelser og til byr behandling. Det er nettopp denne outreach-aktiviteten som gjør arbeidet til Right to Sight så effektivt, mener Sebastian.

– Mange personer, og særlig de eldre, blir påvirket av øyeproblemer. Mange har blitt blinde på grunn av katarakt, grå stær, på begge øynene. Ofte søker ikke disse personene hjelp aktivt, og outreachen fungerer som en bro for disse menneskene. Vi kommer tett på hvor de bor og kan vise dem fordelene ved å gjennomføre operasjonen.

I tilegg til å støtte videreutdanning for afrikanske øyeleger, støtter Right to Sight også selve operasjonene for dem som ikke har råd til det selv.

Les også: Gobi Ki Marie kan se barnebarna igjen

Ble inspirert

Dr.  Briesen forteller om et av de beste øyeblikkene fra besøket, da de etter en lang og vanskelig operasjon klarte å behandle en endre manns øyelidelse (se bilde).

– Hva inspirerte deg mest i løpet av besøket?

– Å se hvor motiverte de ansatte er til å jobbe, selv om forholdene er tøffe.

– Hvorfor mener du det er viktig å støtte arbeidet til Right to Sight?

Right to Sights mål er å støtte og bemyndiggjøre sykepleiere og leger. Dette er viktig fordi vi har som mål å påvirke på lang sikt. Vi trenger m,otiverte og dedikerte leger i Afrika, som har evnen til å gjøre god kirurgi.

Nye planer

Dr. Briesen har nå skrevet et prosjektutkast til et prosjekt om kompetanseoverføring mellom leger til behandling av øyesykdommer som skyldes diabetes. Right to Sight ønsker å styrke arbeidet mot blindhet og synsproblemer som skyldes diabetes, et sterkt økende problem på fremmarsj i mange utviklingsland.

I Kissi og Kisumu planlegger Right to Sight å utvide sitt langvarige samarbeid med dr. Dorothy Muthie og Dr. Dan Kiagi i Kissi. Der vil vi bidra til at enda flere mennesker får  et øyehelsetilbud, og at mange får synet tilbake. I Kissi bygger vi et treningssenter for øyeleger i grå stær operasjoner med ny teknologi. 

Nå blir det spennende tider for Right to Sight, for hvis prosjektene får støtte kan de bli virkelighet.

***

Støtt Right to Sights øyehelseprosjekter med 200 kroner ved å sende RTS til 2490.

 

Les også