Millioner lever med unødig blindhet

11. oktober er Verdens synsdag. Dagen markeres hvert år verden over på initiativ fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Målet er å utrydde unødig blindhet innen 2020.

På tross av at det globale initiativet Vision 2020, som ledes av WHO og International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB), er situasjonen fremdeles ganske nedslående. Over 285 millioner mennesker i verden lider av synshemninger, hvorav 39 millioner er helt blinde. 90 % av dem lever i utviklingsland hvor det er begrenset med tilgang til helsetjenester som effektivt kan behandle øyesykdommer.

80 % unødig blinde

Av verdens 39 millioner blinde, er 80 % unødig blinde. Det vil si at blindheten enten kan forebygges eller behandles. Bare i Afrika er 7 millioner mennesker blinde, halvparten på grunn av grå stær, som i dag kan opereres på 10 minutter til en pris til NOK 250,- i høyvolum-modell. Andre sentrale årsaker til unødig blindhet er brytningsfeil og grønn stær, lidelser vi også kan behandle.

Utdanner lokale øyeleger

Right to Sight videreutdanner afrikanske øyeleger og annet øyehelsepersonell. Vi har pågående prosjekter i Kisii og Mombasa i Kenya. I september i år besøkte øyelege Hilde Heger og optiker Anne Jervell Kwale District Eye Centre i Mombasa. Øyesenteret ligger en times kjøring fra havnebyen og er godt kjent av lokalbefolkningen. Sjef for klinikken er engelske øyelege Helen Roberts, som har bosatt seg i Kenya og bygget opp en øyeklinikk som tilbyr samme behandling som ved alle Norges øyeavdelinger med unntak av mer kompliserte tilfelle som må sendes til Nairobi. Her opereres grå og grønn stær hos voksne og barn og det gjøres laserbehandling hos diabetikere og brilletilpasning.

Oppsøkende team

En viktig del av virksomheten er dessuten oppsøkende virksomhet på landsbygda, hvor et team bestående av øyehelsepersonell reiser til desentrale områder og tilbyr synsundersøkelser og behandling i områder uten tilgang på øyehelsetjenester. Som øyelege var Hilde Heger meget imponert over den faglige standarden på både diagnostikk, operasjoner og behandling. “Vi fikk til fulle demonstrert at arbeidet Right to Sight driver, er viktig og bærekraftig. Ved hjelp av tilskuddet fra RtS får blinde synet tilbake, øyesyke får god behandling og kanskje viktigst: Det utdannes lokale fagpersoner som kommer til å arbeide og virke i regionen i mange år ”.

Barn og blindhet

På verdensbasis blir et barn blind hvert minutt. Mange barn blir født med grå stær, og blir varig synshemmede om de ikke blir operert tidlig nok. Andre barn mister skolegang fordi de må hjelpe sine blinde foreldre og besteforeldre i hverdagen. Blinde kan vanskelig delta i arbeidslivet fordi det mangler tilrettelegging, og de kan ikke forsørge barna sine. Blindheten rammer alle generasjoner. Behovet for øyeleger og annet øyehelsepersonell er svært stort i landene med høy forekomst av blindhet. I Afrika er det i gjennomsnitt kun 1 øyelege per 1 million innbyggere. Å utdanne flere øyeleger og annet øyehelsepersonell, er det viktigste tiltaket for å bekjempe unødig blindhet.

Les også