De tre mennene med felles skjebne

De tre mennene med felles skjebne

Disse tre mennene kommer fra ulike steder, har ulike sosiale liv og var helt fremmede for hverandre inntil de fant ut av at de delte et felles problem. Dette er historien om hvordan man kan føle seg knust, uten å være ødelagt. 

Sabtinda Alai Mwendwa​

60 år gamle Sabtinda fra Likoni-området i Mombasa, mistet gradvis synet smertefritt. Han blir omtalt som pastor Sabtinda der han kommer fra, grunnet hans involvering i religion. Han mistet synet så mye på begge øynene at han ikke lenger klarte å lese Bibelen, men ville likevel ikke oppsøke lege. Han trodde på at det var demoniske ånder som hadde tatt fra ham synet, og tenkte at hvis han ba til Gud, ville synet hans komme tilbake. Etter to og et halvt år med intens bønn og fastingsritualer, var verdens hans fortsatt mørk.

Han ble hentet inn til vår øyescreening i området, og etter undersøkelse ble han diagnostisert med bilateral grå stær. Da han hørte løsningen var kirurgi, nektet han dette og dro fra screeningen. Men etter en stund med rådgivning og informasjon, følte han seg trygg nok til å gjennomgå operasjonen. Den ble suksessfullt utført ved vårt samarbeidene sykehus Kwale Eye Centre, og nå kan han lykkelig lese bibelen sin igjen uten problemer.

Mbui Mwatella Chembe​

Mbui er en 68 år gammel mann fra Mbuji Village i Kwale. Sønnen hans tok ham med på en synsundersøkelse, som viste at Mbui hadde grå stær i begge øynene. Synsvekkelsen startet da han jobbet som en sikkerhetsvakt på en lokal skole. Han mente årsaken til at dette skjedde, skyldtes hans fiender som hadde sagt de skulle gjøre noe fryktelig mot ham. Lenge hadde han hatt en pågående konflikt med dem siden de stjal skoleeindom uten tillatelse fra rektor. Han sa opp jobben og var avhengig av familien sin, som hadde prøvd å få tak i penger til en heksedoktor uten å ha lykkes.

Da han møtte oss på screeningen, fryktet hele familien operasjonsalternativet siden det involverte moderne medisin. Heldigvis lot han
seg overbevise og bestemte seg for å ta imot operasjonen. Synet hans ble gjenopprettet, og han er nå en lykkelig mann.

Ruwa Nyiro Bemwangala​

74 år gamle Ruwa fra Ndavaya i Kwale, var en desperat mann siden han hadde mistet synet gradvis i tre år. Før jobbet han som bonde, men nå var han avhengig av alle rundt seg til å overleve – han måtte til og med tigge fra forbipasserende når det stod på sitt verste. Ruwa er en selvstendig mann, som helst ikke vil være avhengig av andre og var derfor desperat på å oppsøke hjelp. Han ønsket å oppsøke en øyespesialist for å bli undersøkt, men det var urealistisk da han ikke hadde økonomien til det.

Da han hørte om at Right to Sight hadde en øyescreening i området, var han den første som ankom for å bli undersøkt. Han hadde grå stær på begge øynene, og tok operasjonen velvillig. Nå kan han se igjen, og slipper å være avhengig av andre!

Les også