Grå stær

Grå stær

Hva er grå stær?

Katarakt, eller bedre kjent som grå stær, er en vanlig øyesykdom som først og fremst rammer den eldre delen av befolkningen. Katarakt er det vitenskapelige navnet på øyesykdommen. Ved grå stær opplever pasientene tåkesyn. Det oppleves som en grå tåke som ikke forbedres av briller, og er mest plagsom på avstand over 3 meter. Dette leder til at man ikke greier å se detaljer. Etter hvert som den gråe stæren utvikler seg blir det gradvis mer vanskelig å se detaljer, tåken blir tettere og ved uttalt grå stær kan man bare ense lys.

Ubehandlet kan dette føre til store synsproblemer.

En enkel operasjon vil imidlertid kunne gjenopprette synet for de aller fleste. I Norge opererer vi årlig ca. 50 000 mennesker for grå stær.

Grå stær i Afrika

I Afrika blir mange barn født med grå stær, og hos befolkningen for øvrig er grå stær svært utbredt. Øyesykdommen debuterer i yngre alder og gir raskere synshemming og blindhet enn hos oss. De vanligste årsakene til grå stær i Afrika er genetiske faktorer, solskader og feilernæring, men grå stær kan også oppstå etter skader, betennelser og annen øyesykdom.

Hvordan behandles katarakt?

  • En grå stær-operasjon er et smertefritt og enkelt inngrep som tar ca. 10 minutter.
  • Som bedøvelse brukes vanligvis kun dråper som dryppes rett på øyet. Under operasjonen erstattes pasientens egen linse med en kunstig linse som gir pasienten klart syn igjen.
  • Den kunstige linsen består vanligvis av et plastmateriale. Linsene kan foldes og implanteres i øyet på et snitt på 2-4mm. Den kunstige linsen har livslang holdbarhet, men kan ikke sammenlignes helt med kroppens egen linse. 
  • Den vanligste formen for grå stær-operasjon kalles Small Incision Cataract Surgery. Operasjonsformen forkortes ofte som SICS.