Maasai Mara

Maasai Mara

Right to Sight i Maasai Mara

Maasaiene er den mest kjente folkegruppen i Kenya, og teller rundt 1.3 million mennesker. Området Maasai Mara ligger i Narok County, og er en turistmagnet hvor mange nordmenn har vært på safari. Der har de opplevd flott natur, fantastisk dyreliv, lokalbefolkningens tradisjonelle levemåte, deres fargerike klær og smykker, spektakulære hoppedans og vennlige og blide tilstedeværelse.

 

Det ikke alle vet, er at mange maasaier lever i stor fattigdom og mange av den voksne befolkningen er analfabeter. De har en svært begrenset tilgang på helsetjenester. Gjennomsnittlig levealder er lavere enn ellers i landet, og barnedødeligheten høyere. Og øyesykdommer står for 4 % av alle dødsfall.

Screeningcamp

Right to Sight har lenge ønsket å gjøre et prosjekt i Maasai Mara, men har av ulike grunner ikke klart å realisere det. Høsten 2022 åpnet det seg en mulighet da vi fikk kontakt med en lokal sykepleier som driver en liten helseklinikk i Talek. Han kunne være en døråpner til maasaisamfunnet. I mars og april 2023 gjennomførte vi så en stor screeningcamp med en etterfølgende operasjonscamp.

 

Right to Sights grunnmodell er utdanning og videreutdanning av lokalt øyehelsepersonell. For å få til det også i dette prosjektet, fikk vi med oss tre kenyanske optikerstudenter fra universitetet MMUST og tre norske optikerstudenter fra universitetet Sørøst-Norge som var på utveksling i Kenya. Ved å delta på en slik screening, ville de kunne få mengdetrening i øyeundersøkelser. Studentene ble ledsaget av en lærer fra MMUST.

Screeningteamet ellers bestod av Right to Sights lokalt ansatte koordinator i Kenya, og Right to Sights to optikere. Fylkesadministrasjonen i Narok sendte en Ophthalmic Clinical Officer og en Ophthalmic nurse til i screeningsarbeidet.

Teamet hadde sin base i Oltepesi Tented Safari Camp som drives av den norske fotografen Arnfinn Johansen. Foruten å sponse teamet med overnatting, mat og drikke, stilte han bil og sjåfør til deres disposisjon.

Noen utfordringer

Maasai Mara er et svært stort område med dårlig infrastruktur, og folk bor spredt. For å gjøre campen kjent, ble det på forhånd satt opp plakater, og annonsert med ropert fra biler. Befolkningen snakker stort sett det lokale språket maa, og teamet måtte ha med personer som behersket det for å kunne gi informasjon og unngå misforståelser. I mars er det også regntid i Kenya, veiene var vanskelig å kjøre på, og det bød på noen utfordringer å forflytte seg rundt mellom basen og 5 ulike lokasjoner. Screeningcampen ble imidlertid gjennomført som planlagt.

Resultat

Hver dag startet med å gi informasjon om ulike øyelidelser, deretter startet screeningsarbeidet. I tillegg til å få sjekket synet, ble det tatt blodtrykk og målt blodsukkernivå på de fremmøtte. Forhøyde verdier av begge, enten hver for seg eller i kombinasjon, kan gi alvorlig synsreduksjon.

Totalt ble 433 personer undersøkt, og teamet fant at 274 hadde øyelidelser og øyesykdommer, en meget stor andel (63 %). Av dem blant annet 62 tilfeller av grå stær (katarakt), hornhinneskader og brytningsfeil og 20 tilfeller av trakom, en alvorlig øyeinfeksjon som kan føre til blindhet.

Mange ble behandlet på stedet, fikk bl.a. antibiotika for øyeinfeksjoner. Det ble også delt ut 95 par briller. Dette var færre enn forventet, mange voksne kunne ikke lese og hadde mindre behov for briller.

Det var dessverre også en del tilfeller som teamet ikke kunne gjøre noe med. Blant annet hadde flere pasienter tidligere blitt operert for grå stær, uten å ha fått den nødvendige oppfølging etter operasjonen.

Operasjonscamp

Screeningcampen ble fulgt opp av en operasjonscamp en måned senere med tre Ophthalmic Clinical Officers, alle kataraktkirurger, og tre operasjonssykepleiere. Av de 62 som fikk påvist grå stær ved screeningen, møtte 38 opp. At det ble frafall, var ikke overraskende, noen tør ikke la seg operere. Det vet vi fra outreach-arbeidet vi støtter ved Kwale Eye Centre, Right to Sights faste samarbeidspartner.

De opererte ble etterkontrollert to ganger.

Øyehelse i Maasai Mara

Vårt prosjekt var en pilot for å bl.a. vurdere om det er mulig å etablere et permanent øyehelsetilbud i Maasai Mara. Behovet er der, tallene taler for seg. Fylkesmyndighetene i Narok er interessert i et samarbeid, og vi vil nå se på om det er mulig å realisere et bærekraftig opplegg.