Hun var avhengig av andre for å få tak i mat

Hun var avhengig av andre for å få tak i mat

Mwanajuma Sudi Mwabeti (70 år) fra landsbyen Pongwe i Kwale, trodde at blindheten hennes skyldtes alderdom.

I tre år hadde hun ikke kunnet se, og håpet hennes om å få tilbake synet minsket for hver dag som gikk. Hun hadde ingen smerter, men mangelen på syn førte til at hun umulig kunne gjennomføre daglige gjøremål slik hun pleide. Hun bor alene, og var derfor helt avhengig av andre for å få tak i mat og andre nødvendigheter. Flere dager måtte hun legge seg sulten, da det ikke var noe mat til overs, men heldigvis var det også gode dager hvor hun fikk litt mat fra andre. På bildet ser vi Mwanajuma før operasjon. 

Før jobbet hun med grønnsaksdyrking, og noen ganger hjalp hun til med husarbeid i nabolaget for å tjene til livets opphold som hun nå ikke var i stand til uten et godt syn. 

Heldigvis oppdaget hun en outreach camp (midlertidig øyesjekkstasjon) på Pogwe Dispensary, arrangert av Kwale Eye Centre. Denne informasjonen fikk hun gjennom en av helsearbeiderne i kommunen hennes, og ble fraktet dit.

Da hun ankom screeningen, kunne man se en svært nedstemt eldre dame, som hadde lite håp for en bedre fremtid. Hun hadde blitt vant til den nye vanskelige hverdagen, men ønsket likevel å la seg undersøke. Undersøkelsen viste grå stær i begge øyne, og etter veiledning aksepterte hun lett å la seg operere. Operasjonen ble utført og synet hennes ble gjenopprettet, og nå var hun i stand til å se igjen. Dette har gitt henne en ny mening med livet, og masse glede og håp for fremtiden.

Mwanajuma sin historie viser hvor viktig det er å tilby hjelp i områder uten stor tilgang på øyehelsetjenester. Det viser også hvor viktig Right to Sight sitt arbeid er, og hvor stor betydning det har når man får støtte til en slik operasjon. Vil du bidra til vårt arbeid? Støtt oss her

Mwanajuma etter operasjonen med bandasje, og etter den er tatt av. Hun kan se igjen!

Les også