«Ingen skal noen gang nå den tilstanden jeg var i»

«Ingen skal noen gang nå den tilstanden jeg var i»

I tre hele år, har Mary Ndululu (72) fra Mshongoleni hatt problemer med synet. Før jobbet hun som fødselshjelper og var meget dyktig til å ta vare på de unge gravide kvinnene i samfunnet hennes.

Før og etter operasjon av grå stær

En vanlig dag for henne innebar mange aktiviteter enten i samfunnet, eller så besøkte de vordende mødrene henne for konsultasjon. Hennes rolle var å gi råd og ivareta dem, da dette var det hun kunne best. Hun hadde aldri gått på en formell skole, men lidenskapen hennes ble arvet fra bestemoren, som gjorde det samme da hun var ung.

En dag begynte hun å miste synet gradvis og smertefritt. Når synet hennes ble redusert dag etter dag, prøvde hun sitt beste for å fortsette å tilby sine tjenester, men noen av kundene hennes valgte å dra andre steder, som førte til at hun satt igjen med mindre enn før.

På et senere tidspunkt var hun ikke engang i stand til å bevege seg, med mindre det fantes noen til å lede henne rundt.

Heldigvis fikk hun informasjon om en øyescreening i regi av Right to Sight og Kwale Eye Centre, som skulle foregå på apoteket i byen. Hun ble undersøkt og fikk påvist grå stær i begge øyne, og ble raskt booket inn til kataraktoperasjon. Etter kataraktoperasjon ble synet hennes gjenopprettet, og hun kan nå se igjen og fortsette arbeidet i samfunnet.

«Mangel på syn gjør en patetisk, og ingen skal noen gang nå den tilstanden jeg var i» sa Mary, da hun ble spurt om hvordan hun hadde det når synet hennes var dårlig.

Vil du støtte vårt arbeid med å gi synet i gave? Les mer her

Les også