Peninah fikk synet tilbake gjennom Right to Sights outreach camp i Kisii

Peninah fikk synet tilbake gjennom Right to Sights outreach camp i Kisii

Monicha med ny rullestol

Peninahs historie

Peninah Monacha forsørget seg og sine tre foreldreløse barnebarn gjennom å selge grønnsaker. Peninah har mistet begge bena, og det å komme seg til torget med varer uten å kunne gå, og uten rullestol, var en stor utfordring, særlig i regntiden. Men hun klarte det, helt til synet sviktet. Da ble hun avhengig av hjelp fra andre, og barnebarna måtte hver dag etter skolen ta dårlig betalte strøjobber for å få litt penger til mat.

Hun fikk øyedråper på sykehuset. Det hjalp ikke. Synet ble dårligere og dårligere. Så hørte hun om Right to Sights camp ved Kisii Eye Hospital og fikk hjelp til å dra dit. Hun ble diagnostisert med grå stær på begge øynene, ble operert og fikk synet tilbake på ett øye. Lions Club i Kisii donerte en rullestol til henne slik at hun lettere kan komme seg rundt. Nå har Peninah gjenopptatt sin lille forretning, og barnebarna kan konsentrere seg å om fullføre skolegangen.

Outreach camps og utdanning av øyeleger

Right to Sight støttet til sammen 62 outreach camps i 2016 utgående fra vårt samarbeidende sykehus Kisii Eye Hospital i 2016.

Til sammen 10661 pasienter fikk synsundersøkelse. Av dem ble 1079 operert for grå stær ved sykehuset dagen etter de ble undersøkt, og ca. halvparten av dem med full støtte til operasjonen under pågående undervisning av en ny øyelege. Utdanning av nye øyeleger er svært viktig for å etablere en bærekraftig øyehelsetjeneste i Afrika.
Right to Sight har nå en outreach camp i Mombasa, og vi har inngått samarbeid med Universitetet i Nairobi med både outreach og et treårig program i grå stær-kirurgi for leger under utdanning til å bli øyeleger.

Vil du støtte dette viktige arbeidet, gi et bidrag her.
En grå stær-operasjon koster kr 250, utdanning av en øyelege kr 500, men alle beløp mottas med stor takk. Bruk gjerne Vipps til Right to Sight Norge.

Peninah kommer til sykehuset

Les også