Verdens synsdag 2023
Hvert år markeres verdens synsdag på den andre torsdagen i oktober, for å sette fokus på øyehelse.
Dagen ble etablert i 2000, på initiativ fra Verdens helseorganisasjon (WHO).
På verdensbasis blir et barn blind hvert minutt. Mange barn blir født med grå stær, og blir varig synshemmede om de ikke blir operert tidlig nok. Andre barn mister skolegang fordi de må hjelpe sine blinde foreldre og besteforeldre i hverdagen. Blinde kan vanskelig delta i arbeidslivet fordi det mangler tilrettelegging, og de kan ikke forsørge barna sine. Blindheten rammer alle generasjoner.
I Kenyas nasjonale strategiplan for øyehelse 2020 – 2025
anslås det at 15,5 % av befolkningen vil trenge kvalifiserte øyehelsetjenester i perioden. Med en befolkning på over 50 millioner, er det et tall som er veldig høyt. Årsaken er at Afrika har alvorlig mangel på øyeleger, og de øyelegene som er tilgjengelige er i desperat mangel av videreutdanning og moderne operasjonsutstyr.
– Da vi etablerte RTS I Norge I 2011, var emigrering av afrikanske øyeleger et stort problem i Kenya til bedre betalte jobber i vesten. I dag har vi dokumentasjon på at det er et færre antall som emigrerer, likevel har et land som Kenya kun 106 øyeleger, sier stifter av Right to Sight Norge, doktor Trine Jacobsen
Right to Sight arbeider med å bekjempe unødig blindhet. Grå stær er den vanligste årsaken til unødig blindhet, etter mangelen på briller. Hovedfokuset er på videreutdanning av øyeleger og annet helsepersonell, samt å gi støtte til operasjoner for de som ikke har mulighet til å betale, noe som skjer samtidig som pågående undervisning.
Målet er å forsterke øyehelsetilbudet i Kenya gjennom denne videreutdanningen, og på denne måten bekjempe unødig blindhet på lang sikt.
RTS videreutdanner øyeleger og Ophthamic Clinical Officers (OCOs, som kan sammenliknes med sykepleiere, men som kun er spesialisert i øyesykdommer) i øyekirurgi og annen behandling. Det er OCOs som jobber på landsbygden (ofte i sine hjemdistrikter), hvor nøden er størst, og deres arbeid er svært viktig for å redusere unødig blindhet blant de aller mest utsatte.
– Hvis afrikanske øyeleger og annet øyehelsepersonell får vilkår som gir dem mulighet til å praktisere faget sitt på lik linje med kolleger i Vesten – muligheter for videreutdanning, forskning, og ikke minst organisering av faglige nettverk, vil det øke sannsynligheten for at de ønsker å bli og arbeide i sine hjemland, fortsetter Trine Jacobsen.
Right to Sight har støttet utdanning av til nå 50 nye øyekirurger i operasjonsteknikken SICS, som tilsvarer nær 25% av Kenyas øyeleger. Denne operasjonsteknikken brukes til å operere grå stær (katarakt), og er en operasjon som gir synet tilbake på 10 minutter, til en pris av norske kr 250,-!
– Unødig blindhet er de fattige lands sykdom, og løsningen ligger i å lage bærekraftige løsninger gjennom videreutdanning, som sikrer at øyelegene blir i landet, avslutter Trine Jacobsen.
Vil du være med på å markere verdens synsdag? Gi oss et bidrag her
Alle beløp er hjertelig velkomne!