-Mamma, jeg kan se et ansikt, er det ditt?
Paul-Lewis’ historie
Læreren til Paul-Lewis Abali klaget over håndskriften hans, som ble dårligere og dårligere. På bare et par måneder forsvant synet helt og Paul-Lewis kunne bare se farger dersom han så på en gjenstand veldig nærme med hjørnet av det høyre øyet sitt. Hos legen fikk Paul- Lewis vite at årsaken til at han hadde blitt blind var grå stær som hadde oppstått på grunn av langvarig bruk av øyedråper som inneholdt steroider, som han hadde tatt for å lindre en øyeinfeksjon.
Paul-Lewis og moren dro til et sykehus som Right to Sight samarbeider med. Der fikk han operert det ene øyet innen tre dager og da bandasjen ble tatt av utbrøt han «jeg ser, jeg ser» og tok på morens ansikt mens han sa «mamma, jeg ser et ansikt, er det ditt?»
Tre dager senere fjernet legene den andre bandasjen og moren utbrøt «se, han går mot meg, det kunne han ikke gjøre før!»
Hendelsen er gjenfortalt av Right to Sights senior programleder Rachel Flynn, som besøkte sykehuset da han var der. Hun sier hun var heldig som fikk se Paul Lewis da bandasjene ble tatt av og at hun ikke klarte å holde tilbake en tåre eller to under besøket, selv om det ikke var hun som hadde fått synet tilbake.
Store forskjeller mellom utviklede land og utviklingsland
Ifølge de siste tallene fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) er grå stær (katarakt) ansvarlig for halvparten av tilfellene av blindhet i verden, noe som utgjør over 18 millioner mennesker. Selv om grå stær kan bli fjernet med operasjon, er det mange barrierer i land som forhindrer pasienter å få tilgang til disse operasjonene. Fattigdom, mangel på tilgang til sykehusene, mangel på kunnskap om sykdommen, mangel på leger med kompetanse til å behandle grå stær, økende antall diabetestilfeller er blant disse årsakene.
I utviklede land skyldes bare 5 prosent av blindhet i befolkningen grå stær, mens sykdommen i noen utviklingsland er skyld i over 50 prosent av tilfellene. Barn kan også bli født med lidelsen, og mangel på behandling får store konsekvenser for hvordan de kan leve livene sine.
Right to Sight støtter afrikanske øyeleger med kunnskap og utstyr
Right to Sight jobber bærekraftig for å sikre mennesker som trenger det operasjon for grå stær og gi dem synet tilbake. Right to Sight ble startet av øyeleger som ville bidra til at kolleger i utviklingsland skal ha samme mulighet til å undersøke og behandle øyesykdommer i sine egne land. Right to Sight bidrar til at leger får videreutdanning i øyebehandlinger og for at de skal ha tilgjengelig det nødvendige utstyret for å kunne gjøre denne jobben.
Støtt Right to Sights viktig arbeid for å utrydde blindhet som kan behandles ved å sende Vipps til Right to Sight Norge. Det koster bare 250 kroner å gi synet i gave til et menneske!