Rama ble vasket i heksebrygg

Rama ble vasket i heksebrygg

I Kenya er barneblindhet et stort problem. Her ser vi Ali med hans sønn Rama etter at han ble operert for grå stær hos vår samarbeidene øyeklinikk Kwale Eye Centre. 

Ali var henrykt da kona fødte deres første barn, en sønn som fikk navnet Rama. Rama så ut til å være en glad og frisk gutt etter fødselen, men da han begynte å krabbe, ble det tydelig at han ikke kunne se så godt som han burde ha gjort. Han skilte seg ut fra de andre barna.

Ali sin familie trodde at dette var et resultat av en forbannelse på familien og sa at Ali måtte gå til heksedoktoren for å få hjelp til en løsning. Der fikk han et heksebrygg som han ble fortalt skulle hjelpe Rama til å få bedre syn.

I en måned vasket Ali barnet sitt i dette heksebrygget, i håp om at sønnen skulle få se godt igjen. Men det ble fort tydelig at dette ikke fungerte.

Da Ali fikk kunnskap om Kwale Eye Centre, trosset han alle råd fra familien, og tok med Rama dit. Det ble raskt avklart at dette var grå stær, og lille Rama ble booket inn til operasjon.

På grunn av Alis besluttsomhet og mot, kan Rama nå se og vil få tilgang til utdanning og et normalt liv sammen med jevnaldrende. Om ikke Rama hadde blitt operert innen han ble seks år, hadde han mest sannsynlig blitt irreversibel blind, og da hadde det vært for sent å reagere.

Dessverre er barneblindhet svært utbredt i Kenya, og derfor er det utrolig viktig at man får tilgang til informasjon om øyelidelser hos barn, slik at man kan avdekke og diagnostiere barna i tidlig alder.

Nysgjerrig på hvordan vi jobber med å forebygge barneblindhet? Les mer her

Les også