Unødig blindhet er de fattige lands sykdom

Unødig blindhet er de fattige lands sykdom

Unødig blindhet kan og bør utryddes, sier Trine Jacobsen, initiativtaker til den norske avdelingen av Right to Sight. Siden 2011 har hun og andre frivillige bygget opp organisasjonen, som har som mål å utrydde unødig blindhet i Afrika.

Mye som kan utrettes med enkle midler

Trine Jacobsen tok sin medisinutdanning i Dublin i Irland. Der traff hun Kate Coleman som grunnla Right to Sight i 2006. På et kulltreff holdt Coleman et foredrag om bekjempelse av unødig blindhet.

─ Budskapet hennes beveget meg dypt: det er mulig å gjøre så mye med så enkle midler. Med nye operasjonsmetoder kan man gi synet tilbake til en pasient med grå stær på bare 10 minutter og det koster kr 250. Jeg ønsket å bidra og bestemte meg for å starte en norsk søsterorganisasjon.

Styreleder og initiativtaker til Right to Sight norge

Med hjelp fra advokat Berit Reiss Andersen ble stiftelsen Right to Sight Norge etablert i 2011. Takket være Elisabeth Grieg i Grieg Foundation, fikk den nye organisasjonen støtte til å starte et prosjekt i Kisumu i Kenya samme høst.

─ Der etablerte vi et øyehelsetilbud med fokus på undervisning av øyeleger i operasjon av grå stær, og fattige fikk dekket gratis operasjoner. Å utdanne øyeleger var og er Right to Sights hovedfokus, det finnes kun én øyelege per 1 million innbyggere i Afrika. Leger tar seg jobber i utlandet fordi det ikke finnes tilbud om videreutdanning. Ved å gi støtte til det og til moderne utstyr, kan vi bidra til at de ønsker å bli i hjemlandet.

I 2015 etablerte vi et undervisningssenter i SICS (Small Incision Cataract Surgery, grå stær-operasjon) på Kisii Eye Hospital. Undervisningen utføres av erfarne øyeleger – en direkte overføring av kompetanse fra øyelege til øyelege. Fordi operasjonen kan utføres på noen minutter, kan øyeleger som mestrer denne teknikken behandle langt flere pasienter enn tidligere. Totalt har vi videreutdannet 29 øyeleger ved senteret.

Øyehelsetjenestene må bli bærekraftige

Right to Sight videreutdanner øyekirurger  i samarbeid med lokale samarbeidspartnere. Lokalt ansatte besøker områder med manglende øyehelsetilbud gjennom såkalte «outreach camps», hvor de diagnostiserer øyesykdom og behandler mindre kompliserte lidelser på stedet. Pasienter med behov for operasjon får transport til øyeklinikkene for behandling.

─ Det er vitalt å satse på afrikanske medarbeidere. De har lokal kunnskap, de vet hvordan man håndterer utfordringer med infrastruktur. Når teamet vårt reiser ut til desentrale områder og tilbyr øyehelsetjenester, har de gjort et betydelig forarbeid gjennom informasjon på radio, gjennom skoler og lokale nøkkelpersoner.

Vi tilstreber at øyeklinikkene vi støtter skal bli bærekraftige i løpet av 2-3 år slik at vi kan gå videre. Mange pasienter har råd til å betale for øyehelsetjenestene også i Afrika. De betaler for operasjoner for de fattige, samtidig som inntektene bringes tilbake til drift av sykehus og lønninger til de ansatte.

 

Mangel på synsscreening og briller

Bare i Afrika er det 7 millioner mennesker som er blinde av lidelser som kan behandles. Grå stær utgjør ca. 50 %. Det er også en betydelig forekomst av medfødt grå stær, som er viktig å operere tidlig slik at barnet ikke får varig synssvekkelse. Grønn stær utgjør ca. 15 %, og kan behandles med dråper og laser. Diabetes er også en økende årsak til blindhet, og der må man behandle grunnsykdommen i tillegg til øyelidelsen!

─ For å kunne utrydde unødig blindhet, er det nødvendig å tilby screening. I Norge undersøkes alle barn kort etter fødsel for å avdekke synssvekkelse. Et slikt tilbud mangler i Kenya, hvor Right to Sight Norge jobber. Blindeforbundet der forsøker å få dette innført. Synsscreening er viktig for å behandle øyesykdommer tidlig for å unngå permanent skade. Vi må også styrke optikertilbudet. Mange har alvorlig synssvekkelse og definert som blinde i mangel av briller!

 

Unødig blindhet må få større internasjonal oppmerksomhet

Der finnes internasjonale fond til bekjempelse av tuberkulose, HIV, malaria, og et internasjonalt vaksinefond, men ikke et fond til bekjempelse av unødig blindhet.

─ I Norge har vi derfor et spesielt ansvar, unødig blindhet kan og bør utryddes. I møte med mennesker som har fått synet tilbake, ser jeg hva vi virkelig kan utrette. Uten syn får ikke barn skolegang i Afrika. Som blind kan du ikke klare deg selv uten hjelp. Barn frarøves skolegang fordi de må leie sine blinde besteforeldre, hvor foreldrene er døde av Aids. Som blind kan du ikke dyrke jorda eller ha annen jobb. Uten syn kan en diabetiker ikke se sine fotsår som han eller hun med nerveskade i bena ikke kan føle. Det er så tydelig at unødig blindhet er de fattige lands sykdom når mer enn 80 % av verdens unødige blinde bor i slike land.

 

Det trengs en øyekirurg for å lære opp en øyekirurg

Siden oppstarten i 2006 har Right to Sight gitt over 260 000 personer i flere land synsbehandlinger, gjennomført mer enn 2,5 millioner øyekonsultasjoner, og distribuert mer enn 1 million briller. Det er også andre organisasjoner som jobber med øyehelse i Afrika. Hvordan skiller Right to Sight seg fra dem?

─ Det er vår modell. Det trengs en erfaren øyekirurg for å lære opp en ny øyekirurg, og vi støtter kun underviste operasjoner. Right to Sight består av mange fagpersoner, øyeleger, leger og optikere som reiser til Kenya med utstyr og deler sin fagkompetanse med afrikanske kollegaer. Slik skiller vi oss også ut.

 

«To help the needy ones like me»

Til tross for at Right to Sight er en liten organisasjon, har den fått til mye.  Allerede i 2016 ble det organisert hele 62 «outreach camps» bare i Kisii. 10661 pasienter fikk synsundersøkelse, 1079 av dem ble operert for grå stær. Nye områder står nå for tur. I 2018 etablerte vi et samarbeid med Kwale Eye Centre som også videreutdanner øyekirurger og dessuten har stort fokus på å behandle barn. Vi har også startet Venneforening som skal støtte videregående skole for barn som har fått varig synssvekkelse, og organisasjonen har sitt eget fotballag!

─ Vår største utfordring er likevel at vi er for lite kjent – når folk hører om organisasjonen og hvordan vi jobber, er det mange som vi bidra. Vi burde nå ut til langt flere med vårt budskap.

Det er så mange møter med pasienter som gjør dype, sterke inntrykk. Jeg har sett et barn se for første gang, og jeg har opplevd en mor se sitt barn for første gang!

Vi opererte søskenparet Antoinett og Geoffrey da de var 10 og 12 år gamle. Moren ble kalt «Mother of the blind children», hun og familien levde i en jordhytte uten strøm og vann, og var ikke i stand til å betale for behandling av barna. De fikk tilfeldig vite om Right to Sights tilbud om mulighet for gratis operasjon. Antoinett var blind i 5 år før hun ble operert for grå stær. Hun stod frem på Right to Sights fotballag i fjor under Norway cup og fortalte på Kveldsnytt hvordan det var å få synet tilbake. Nå er begge barna tilbake på skolen, og Antoinett arbeider for en dag å kunne studere medisin, to «help the needy ones like me».

Jeg ønsker at vi kan vokse og utrette mye mer. Først og fremt trenger vi mer økonomisk støtte og sponsorer, slik at det kan bli mulig. Jeg ønsker at leger og øyeleger i alle land vil etablere et Right to Sight!

Hvis du vil gi et bidrag til Right to Sights viktige arbeid, kan du gjøre det her.

Les også gjerne om Right to Sights venneforening.

Les også