Optiker Anne Jervell forteller

Optiker Anne Jervell forteller

Stor takk til Right to Sight som ga meg mulighet til å bidra ved fantastiske Kwale District Eye Centre.

Med kofferten full av utstyr som jeg trodde kunne være til hjelp, var spenningen stor da jeg satte meg på flyet i Oslo. Jeg reiste uten å vite hva de neste to ukene skulle bringe.

Kwale District Eye Centre er en veldrevet øyesykehus som ledes av imponerende Dr. Helen Roberts og som ivaretar øyehelsen til befolkningen i et stort område øst i Kenya.

Behandlinger og oppfølging av alle typer øyesykdommer, et stort antall kirurgiske operasjoner av ulike øyesykdommer og også akuttkirurgi, gjør at dette er et fantastisk sted for unge kirurger under opplæring. Dette sikrer videre drift, og bærekraft er viktig og ivaretas på en imponerende måte her.

Senteret driver også oppsøkende virksomhet. Representanter fra sykehuset reiser ut i distriktene og tilbyr undersøkelser lokalt. Å få være med ut i små lokalsamfunn og til skoler var en opplevelse. Det er lange avstander og menneskene lever under særdeles enkle forhold. De vi ikke kunne hjelpe på stedet ble tatt med til klinikken. Der sov de til dagen etter og nødvendige undersøkelser ble gjennomført.

Ved siden av ulike typer kirurgiske inngrep og annen oppfølging av øyesykdommer, gjøres det synsundersøkelser og det selges briller. Synsundersøkelsene som ble utført, ble gjort på «gammelmåten» med prøvebrille selv om de hadde en godt fungerende phoropter stående.

Mlongo med glad mor

Utstyret ble vasket og satt i stand og mye av tiden min ble brukt på opplæring og å forbedre måten det ble gjort synsprøver på slik at de som kjøper briller får et mer korrekt produkt. Synsundersøkelsene vil gå raskere og det vil også lette arbeidsdagen til Nserani og Ole, som til daglig utfører denne viktige jobben.

En av de største opplevelsene fra dagene i Kenya var å få være med å se en to år gammel pike som var blind på grunn av katarakt (grå stær) på begge øynene, bli operert.

To dager etter operasjonen fikk den lille piken nye briller og hun kunne se for første gang. Mammaen opplevde at den lille piken hennes kunne gripe etter ting og at hun strålte som en sol.

På bildet ser du lille Mlongo med sin mor. 

Det ble foretatt mange kataraktoperasjoner daglig ved senteret – mange av de på barn. Flere av tilfelle med katarakt hos barn skyltes traume (skader).

Kwale District Eye Centre er avhengig av veldedighet og støtte utenfra. Kun et fåtall av pasientene som behandles ved klinikken, har mulighet til å betale den reelle kostnaden av hva tjenestene koster. Dette gjelder også brillene som lages. Jeg er derfor glad for at jeg har kunnet bidra litt for å gjøre dagene mer effektive for dem som arbeider der.

Dagene på klinikken gikk fort og jeg håper å reise tilbake igjen for fortsette der jeg slapp.

 

Les også