Lærer opp jordmødre og andre sykepleiere

Lærer opp jordmødre og andre sykepleiere

Sertifisering i synsundersøkelser

I Kenya er det ikke tilbud om rutinemessig offentlig synsscreening. Right to Sight støtter oppsøkende virksomhet  gjennom “outreach camps” med tilbud om synsundersøkelser. I 2019 startet vi, i samarbeid med Kwale Eye Centre, et opplæringsprogram av jordmødre og andre sykepleiere i screening av nyfødte og små barn, som ikke er rutine på kenyanske sykehus og helsestasjoner.

At øyelidelser hos barn blir oppdaget tidlig, er svært viktig, ellers kan barnet få alvorlige synssvekkelser. De barna som trenger behandling, får det på klinikken i Kwale.

Prosjektet er svært vellykket. Over 200 helsearbeidere har fått opplæring i screening, og fylkesmyndighetene og sykehusene har gitt full oppslutning. I tillegg er flere tusen mødre kurset i hvordan de kan oppdage øyeproblemer hos barna sine. Klinikken opplever nå en signifikant økning av barn som kommer til klinikken.

Det er mer komplisert å operere små barneøyne, og operasjonen foregår i full narkose. Videre har barna behov for tett oppfølging i etterkant, som må utføres gjennom oppsøkende virksomhet av vårt personell. Jevnlige synsundersøkelser over mange år med tilpassing av nye briller er et nitidig og viktig arbeid for å ivareta synet videre.

Prosjektet er støttet av AKO Foundation.

Nyoperert gutt

Les også