David Ondiekis historie er en av mange

51 år gamle David Ondieki ble enkemann tidlig og har hatt ansvaret for å forsørge 5 barn. Det har han gjort ved å plukke te på en plantasje. I 2015 begynte synet å svikte, og situasjonen ble etter hvert kritisk. Hvis han skulle miste synet, ville han ikke kunne beholde jobben på plantasjen, og da ville han ikke kunne få mat på bordet til barna.

Han oppsøkte et av sykehusene i Nyamira og fikk der diagnosen grå stær på begge øynene. Sykehus i Kenya opererer ikke mennesker som ikke kan betale for det, og Ondieki måtte dra hjem igjen uten behandling.

Mennesker operert for grå stær.
David Ondieki etter operasjonen

Så hørte han om en Right to Sight Camp på lokalsykehuset i Nyamira, organisert av Kisii Eye Hospital, og fikk en av sønnene til å følge ham dit. Han fikk tilbud om gratis operasjon, den ble gjennomført og han fikk synet tilbake. Ondieki var svært takknemlig – han kunne fortsette å plukke te, og barna hans slapp å bli satt i en vanskelig situasjon.

David Ondiekis historie er ikke spesiell i Kenya. Unødig blindhet rammer alle aldersgrupper, det er 10 ganger flere blinde der enn i vestlige land, og fattige mennesker er mest utsatt.

Right to Sight har i mange år støttet operasjoner av fattige ved øyeklinikker vi samarbeider med. Øyeklinikkene bruker operasjonene til å videreutdanne nye øyeleger, dermed øker den totale behandlingskapasiteten og reduserer unødig blindhet.

Denne modellen har vist seg bærekraftig. Vi bygger nye øyehelsetjenester ved å hjelpe den fattigste befolkningen.

Vi du være med å støtte dette viktige arbeidet, gi oss et bidrag på Vipps til Right to Sight Norge, eller til vårt kontonummer.

Les også