Mbeyu var lei av å leve i mørket

Mbeyu var lei av å leve i mørket

Mbeyu Mwatela Katana (44) fra landsbyen Mwabila i Kwale fylke, måtte slutte i jobben da hun fikk problemer med synet. Lenge hadde hun levd med diabetes og mange medisiner, og da øynene hennes sviktet, lurte alle hennes medarbeidere på hvordan diabetes kunne forårsake blindhet.

For Mbeyu var livet allerede vanskelig nok. Ekteskapet hennes mislyktes siden hun ikke kunne få barn og mannen giftet seg på nytt med en annen. Hun returnerte til foreldrenes hjem, alene og ikke i stand til å se. Huset var tomt, da foreldrene hennes nylig hadde gått bort.

Heldigvis ble Mbeyu en dag fortalt om Kwale Eye Centre fra en av vennene hennes som hadde deltatt på en øyescreening. Da øynene hennes ble screenet og hun ble fortalt om operasjonen, var hun ikke skeptisk, siden utfordringene hun sto ovenfor var større enn en operasjon. Hun gledet seg til hva det kom til å føre til. 

Selv hadde hun ikke penger og var sliten og desperat av å leve i mørket. Hun fikk derfor subsidiert operasjonen gjennom Right to Sight. Vi jobber etter en modell der de betalende pasientene subsidierer de operasjonene hvor folk ikke har mulighet til å betale for seg.

Mbeyu skulle ønske det fantes bedre tilgang på øyeklinikker i lokalområdet, slik at man ikke måtte reise så lange avstander for å få tilgang på hjelp. Derfor er hun takknemlig for at Kwale Eye Centre driver med oppsøkende arbeid og reiser ut i rurale områder, slik at de kan hjelpe mennesker som henne til å få tilbake synet.

Mbeyu etter operasjonen

Hennes budskap til de som er redde for å la seg operere, er at de bør ta en avgjørelse hvis de virkelig trenger synet sitt gjenopprettet. «Det er ikke så skummelt som det vanligvis oppfattes, det er overkommelig og man bør derfor ikke velge blindhet fremfor kortvarig smerte» avslutter hun.

Les også