Steinkast med konsekvenser

Steinkast med konsekvenser

Shadrack er i dag en helt vanlig skolegutt i sjuende klasse på Ofunyu Jerusalem Primary school i Kenya. Han leser og lærer og leker som andre barn. Men situasjonen kunne vært helt annerledes.

Blind gutt før operasjon

Fikk en stein i øyet

Da han var en liten gutt, kastet noen en stein på ham mens han gav mat til kyrne i landsbyen hvor han bor. Steinen traff øyet som raskt hovnet kraftig opp. Til moren løy han og sa at en venn hadde kastet sand i øynene på ham. Påfølgende dag var øyet så smertefullt at de måtte oppsøke det nærmeste helsesenteret og der fikk han smertestillende medisiner. Ingen flere undersøkelser ble gjort av øyet, og årene gikk.

På det første bildet ser vi Shadrack før operasjonen og på det andre ser vi han rett etter. 

Hadde utviklet grå stær

Både moren og læreren til Shadrack fikk etter hvert mistanke om at noe var galt med øyet, men han selv avviste det. Da moren hørte på radio om en Right to Sight-støttet outreach camp hvor man kunne få gratis øyeundersøkelse, tok hun med seg sønnen dit. Shadrack hadde utviklet grå stær på øyet på grunn av steinskaden. Han ble operert, og øyet er nå bra igjen.

Skader er bare en av mange årsaker til grå stær

Ubehandlete skader på øyet fører ofte til grå stær hos barn. I land som mangler et tilstrekkelig øyehelsetilbud, blir mange barn blinde og svaksynte fordi de ikke får behandling.

Right to Sight arbeider for å utrydde slik unødig blindhet. Vi støtter klinikker som videreutdanner øyeleger i moderne operasjonsteknologi, og som prioriterer oppsøkende virksomhet for å finne barn som Shadrick og andre som trenger behandling. Det gir resultater. Flere øyeleger fører til økt kapasitet og det reduserer unødig blindhet.

Vil du støtte dette viktige arbeidet, gi oss et bidrag gjennom Vipps Right to Sight Norge, eller til vår bankkonto.

Les også