«Mother of the blind children»

"Mother of the Blind Children"

Moren til Geoffrey og Antonette Odhiambo ble betraktet som en skam for sin landsby, og utstøtt fordi hun hadde to barn som ikke kunne se.

Jente med briller

 

To barn uten syn ble sett på med mistenksomhet og moren fikk kallenavnet «Mother of the blind children». Barna ble isolert fra andre barn, og satt ved tavlen på skolen uten å kunne se. 

Right to Sight oppdaget barna, og kunne raskt konstatere medfødt grå stær hos begge. De ble operert, og fikk igjen noe synsevne. Barna gjorde store framskritt på skolen raskt, Antonette fikk karakterer over gjennomsnittet. Hun var med på Right to Sights fotballag i Norway Cup i 2016, og hun går nå på videregående skole med støtte fra Right to Sights Venneforening, og gjør det bra. Hun vil utdanne seg innen helse, for, som hun sier, to help the needy ones like me. Og moren? Hun gjenvant respekt i landsbyen og blir ikke lenger kalt «Mother fo the blind children». 

 

Geoffrey og Antonette er faktisk ikke sjeldne tilfeller i Afrika. Mange barn blir født med grå stær, og vil ubehandlet bli irreversibelt blinde. Nyfødte blir ikke synssjekket slik de blir i Norge og andre vestlige land. Mangel på et godt helsevesen, store avstander og uvitenhet, gjør informasjon vanskelig.

Det er derfor Right to Sights oppsøkende virksomhet er så viktig. Folk kommer ikke til klinikkene selv fordi de ikke vet at de kan få hjelp. Våre afrikanske medarbeidere organiserer outreach camps fra øyeklinikkene i stor radius, finner og samler mennesker og foretar øye-screeninger, behandler mindre lidelser på stedet og frakter de som har behov for operasjon til klinikkene. Tusenvis av mennesker har blitt behandlet gjennom slik oppsøkende virksomhet.

 

Gjennom moderne operasjonsteknologi som Right to Sight støtter klinikkene med, har de tjuedoblet kapasiteten, og kan på den måten også trene nye øyekirurger effektivt.

Les også