Reddet av Landsbyens høyttaler-anlegg

Reddet av landsbyens høyttaleranlegg

Vivian etter operasjonen

Vivian Osebe (21) gikk for det meste hjemme på grunn av dårligere og dårligere syn. Men en dag var hun i landsbyen og fikk en avgjørende beskjed fra høyttaleren: Right to Sight sin Outreach Camp var på stedet.

Hadde både grå stær og diabetes

Vivian opplevde at synet hennes langsomt ble dårligere i 2016, og i 2017 var det helt borte. Hun oppsøkte sykehuset, og fikk påvist grå stær på begge øynene. I tillegg ble det oppdaget at hun hadde diabetes.

 

Blodsukkeret var svært høyt, så sykehuset sa at de ikke kunne operere øynene før hun hadde fått behandlet sin diabetes. Det ble da gjort først.

Landsbyens høytaleranlegg reddet synet hennes

Da diabetesen var under kontroll, ville Vivian operere øynene, men det kostet penger og foreldrene hennes hadde ikke midler til å dekke operasjonen. Det var en fortvilet situasjon. Uten syn kunne ikke Vivian foreta seg mye, så hun holdt seg bare hjemme. Så hørte hun at det ble informert fra landsbyens høyttaler-anlegg om en øyecamp organisert av det Right to Sight-støttede Kisii Eye Hospital. Hun fikk søsteren sin til å følge seg dit.

På Kisii Eye Hospital fikk hun gratis operasjon på begge øynene, og kan nå se godt. Det høye blodsukkeret hadde heldigvis ikke skadet øyebunnen, og hvis Vivian klarer å ha god kontroll på blodsukkeret, vil hun også kunne unngå diabetes øyeskade.
Vivian er i gang med å utdanne seg til frisør, og er dypt takknemlig over at hun fikk hjelp.

Vivians historie slutter godt, men det er mange som ikke er så heldige som henne.

Årsaker til unødig blindhet

Det er flere årsaker til unødig blindhet i Afrika, solskader, vitamin A-mangel, brytningsfeil, grønn og grå stær. Grå stær står for 50 %. På grunn av dårlig utbygd helsevesen, store avstander og utbredt fattigdom, er det krevende å drive opplysningsarbeid, og gi informasjon om hvor mennesker kan få øyehelsehjelp.

Right to Sights oppsøkende arbeid

Det er derfor Right to Sights outreach camps er så viktige. De finner og samler mennesker og foretar øyeundersøkelser. De som ikke kan behandles på stedet, kjøres til klinikkene for operasjon. Gjennom outreach camps får også øyeklinikkene nok pasienter til at de fortløpende kan videreutdanne nye øyekirurger, som er helt nødvendig for å bekjempe unødig blindhet.

Vil du støtte Right to Sights viktige arbeid, gi oss et bidrag på Vipps Right to Sight Norge, eller på vårt kontonummer.

Les også