Måtte si nei til operasjon

Måtte si nei til operasjon

Det er ikke uvanlig at kenyanere må reise hjem fra sykehuset fordi de ikke kan betale øyeoperasjonen de trenger. Det samme holdt på å skje med Edwin (11). Heldigvis oppdaget Right to Sight situasjonen.

Edwin på sykehuset

Faren tok med Edwin til sykehuset da han var i ferd med å miste synet. Der ble det konstatert grå stær på øynene til Edwin og han ble skrevet inn for operasjon. Grå stær ville gjøre gutten helt blind. Det faren ikke visste, var at når du oppsøker et sykehus i Kenya, må du betale for tjenestene. En operasjon kostet 700 kroner med full narkose.

Faren hadde ikke de pengene, og ble svært fortvilet da han ble klar over det. Han så ingen annen utvei enn å stikke av fra sykehuset med sønnen. Det ble stor oppstandelse da sykehuset oppdaget at en pasient var borte, og mente at sikkerhetspersonen på vakt måtte dekke kostnadene for undersøkelsen av gutten, siden han hadde hatt ansvaret den dagen.

 

Dagen etter kom faren tilbake og forklarte at han forgjeves hadde forsøkt å låne penger, og ba om å få vente med betalingen til han hadde nok til operasjon. Dette overhørte en av Right to Sights medarbeidere som var der, grep inn og fikk Edwin inn i Right to Sight-systemet. Gutten fikk gratis operasjon og gjenvant godt syn. Familien var så takknemlig. At mennesker som trenger øyehelsetjenester må dra hjem igjen fra sykehuset fordi de ikke kan betale behandlingen, er ikke uvanlig i Kenya.

Right to Sights modell

Det er derfor Right to Sights modell er så viktig. Vi subsidierer samarbeidende sykehus som forplikter seg til å operere ubemidlede pasienter og samtidig videreutdanne nye øyeleger. Modellen har vist seg bærekraftig. Pasienter som kan betale, gjør det, mens de som ikke kan, er med på å få pasientvolumet opp slik at nye kirurger får nok operasjonstrening til de er ferdig videreutdannet, og kan operere på egenhånd. Slik øker behandlingstilbudet.

Vil du støtte dette viktige arbeidet og gjøre en forskjell, VIPPS et bidrag til Right to Sight Norge, eller bruk vårt kontonummer.

 

Les også