Foreldreløse Evans Mainye var blind i 6 år

Foreldreløse Evans Mainye var blind i 6 år

Evans Mainye nyoperert

Unødig blindhet i Kenya og andre fattige land rammer mange barn og unge, og Right to Sight møter mange triste skjebner, som denne historien om unge Evans Mainye.

Evans far døde i en bilulykke i 2006 og moren av tuberkulose noen år senere. Både Evans og broren måtte slutte på skolen for å prøve å livnære seg. De startet med å selge kull, og inntektene holdt så vidt til å få endene til å møtes. 

Så mistet Evans synet. Da var han 13 år. Han kunne ikke lenger jobbe, og situasjonen for de to brødrene ble vanskelig. Evans oppsøkte et sykehus for å få hjelp.

Han hadde grå stær på begge øynene, men fordi har ikke kunne betale for operasjon, måtte han dra hjem igjen. Hjemme kunne han ikke gjøre noe annet enn å håpe på et mirakel. Helt tilfeldig fikk han vite om en Right to Sight camp som skulle finne sted ikke så langt unna, og han fikk broren til å følge ham dit. Han ble gratis operert på det høyre øyet på Kisii Eye Hospital, og fikk synet tilbake. Evans var svært lykkelig.

Mange unødige blinde barn og ungdommer

Evans’ historie er dessverre ikke sjelden i utviklingsland som Kenya. Mange blir foreldreløse tidlig, og mange barn og ungdommer er svaksynte eller blinde, de aller fleste av årsaker som er mulig å eliminere; brytningsfeil og grå stær de vanligste. Mangel på offentlige støtteapparat og dårlig utbygde helsetjenester, gjør at altfor få får hjelp, og de må leve på almisser.

Det nytter å hjelpe

Kisii Eye Hospital har Right to Sight støttet i flere år. Der videreutdanner de øyeleger som får veiledning og trening gjennom operasjoner på folk som blir fraktet inn fra våre outreach camps. Det gir synet tilbake til hundrevis av mennesker hvert år.

Vi du støtte dette viktige arbeidet, gi oss gjerne et bidrag på Vipps til Right to Sight Norge, eller på vårt kontonummer.

Les også