Firdaus’ historie kunne vært unngått

Firdaus’ historie kunne vært unngått

Tvillingene Firdaus og Iklass er 7 år gamle. Denne historien handler om Firdaus, den minste av søstrene. Tvillingene ble født med keisersnitt i 2012, og på grunn av at moren deres var svak etter operasjonen, var det bestemoren som tok seg mest av dem.

Right to Sight støtter nytt opplæringsprogram

Bestemoren mistenkte tidlig at Firdaus hadde dårlig syn, men
tok henne ikke med til sykehus for å få sjekket det. Først nå i 2019 ble Firdaus’ syn undersøkt, på en kontroll en av våre medarbeidere gjorde på tvillingenes skole. 

Læreren mente at Firdaus så dårlig, og det viste seg at hun hadde utviklet grå stær. Hun ble operert på Kwale Eye Centre, som Right to Sight støtter, og har fått et brukbart syn.

Utviklingsland som Kenya, mangler rutiner for undersøkelse av nyfødte. Medfødt grå stær på øynene er et stort problem, og hvis det ikke blir oppdaget tidlig, risikerer barnet i verste fall å bli helt blind. Right to Sight har i samarbeid med Kwale Eye Centre satt i gang et program for sykepleiere og jordmødre, hvor de lærer å undersøke spedbarns øyne, og øyeklinikken følger opp med relevant behandling.

Plikt til å hjelpe

Firdaus var heldig, mange barn i utviklingsland er ikke det.

Å vokse opp som blind eller svaksynt, har store personlige og samfunnsmessige omkostninger. Right to Sight mener at det er vår plikt å dele kunnskap og ekspertise med land som i langt mindre grad har dette selv. Vår visjon er at unødig blindhet kan utryddes, og den modellen vi jobber etter, overføre kunnskap til helsepersonell lokalt, har vist svært gode og bærekraftige resultater.

Vil du støtte dette viktige arbeidet, gi et bidrag på Vipps Right to Sight Norge, eller kontonummer 6039.08.25911.

Les også