En enkel øyeundersøkelse hadde reddet synet

En enkel øyeundersøkelse hadde reddet synet

Judy Kemunto Onyonka på 18 år, og hennes søster Deborah Kwamboka Onyonka på 15 bor i landsbyen Mwagichana i fylket Kisii. Foreldrene deres er fattige bønder.

Jenter med grå stær

Født med grå stær

Begge søstrene ble født med grå stær (katarakt) på begge øynene. Det ble ikke oppdaget ved fødselen fordi det ikke gjøres rutinemessige undersøkelser av øynene til nyfødte i Kenya. Katarakten utviklet seg, og da jentene var seks og fire år gamle skjønte skolen og førskolen at noe var galt. Foreldrene hadde imidlertid ikke penger til å få dem undersøkt, og tiden gikk.

Søstrene fikk problemer på skolen, for de mistet mer og mer syn. Til slutt tok moren dem med til et sykehus, men der ble hun avvist fordi hun ikke kunne betale, og dro hjem.

To av barna til morens svoger hadde også synsproblemer, så derfor mente familien at dette måtte være genetisk. Men så hørte svogeren annonsert på radio et tilbud fra Right to Sight-støttede Innovation Eye Hospital om gratis undersøkelse. Han bestemte seg for å dra dit med sine barn, og oppfordret moren til Judy og Deborah å gjøre det samme.

Det ble raskt konstatert grå stær, og søstrene ble operert og fikk noe syn tilbake, nok til at de kanskje kan klare seg i voksenlivet.

En enkel undersøkelse vil redde syn

Slike historier er dessverre vanlig i Kenya, øyelidelser hos barn og ungdom blir oppdaget for sent. Hvis barn er født med en avansert grå stær, må de opereres raskt slik at hjernen utvikler evne til å se, ellers blir de permanent blinde. Det vanligste er at barn har begynnende katarakt ved fødsel, og at den utvikler seg i løpet av barndommen. De må da opereres før de er 6 år, og bruke briller resten av livet, men de vil få et godt syn, kunne ta en utdanning uten problemer og jobbe normalt.

Hvis søstrene og andre barn hadde fått en enkel øyeundersøkelse da de var små, ville deres katarakt blitt oppdaget. Det er derfor Right to Sight nå har satt i gang et nytt prosjekt i Kenya; lære jordmødre og sykepleiere å screene øynene til nyfødte og små barn. Det kan forhindre mange triste livshistorier. Det sier seg selv at det å være fattig og blind i et utviklingsland, ikke er en god skjebne.

Vil du støtte dette viktige arbeidet, gi oss gjerne et bidrag. Alle innsamlede midler går til prosjektene i Kenya. Vipps til Right to Sight Norge eller konto 6039.08.25911

Les også