«Jeg vil heller være blind», sa Mejumma

«Jeg vil heller være blind», sa Mejumma

En av oppgavene til Right to Sights outreach-koordinator i Kwale i Kenya, er å overbevise mennesker om at en grå stær-operasjon ikke er farlig. Noen tør rett og slett ikke. De har liten erfaring med helsetjenester, og det verserer også mange rare forestillinger om hva som kan skje med dem hvis de lar seg operere.

En glad bestemor som har fått synet tilbake

Slik var det med Mejumma. Hun hadde vært blind i to år, og et av hennes barnebarn ble tatt ut av skolen for å følge henne rundt og gi henne assistanse for alt hun måtte trenge i hverdagen.

«Jeg vil heller være blind», sa hun da hun fikk vite at hun kunne få synet tilbake gjennom en øyeoperasjon. «Men jeg vil gå på skolen», svarte hennes 10 år gamle barnebarn Mary, «alle vennene mine har det gøy der, og jeg får ikke være med».


Etter måneder med overtalelse, gikk hun med på behandling, og fikk synet tilbake.

Tilbakemeldingene lot ikke vente på seg: «Det gjorde ikke engang vondt», sa Mejumma.

«Og jeg kan se igjen! Istedenfor å være til irritasjon for barn og barnebarn, kan jeg lage mat og gjøre rent. Nå føler jeg meg som en nyttig person igjen».

«Den beste tiden på dagen, er når Mary kommer hjem fra skolen», fortalte Mejumma. «Hun er så ivrig, forteller meg om alt hun har lært og hvor morsomt hun har hatt det».
«På denne tiden i fjor, var tilværelsen mørk. Nå er den lys»!


Den oppsøkende virksomheten er en nøkkel i Right to Sights arbeid. Der treffer vi mennesker som bor i avsidesliggende landsbyer, og som ikke har tilgang til øyehelsetjenester. Det er i landdistriktene unødig blindhet rammer hardest.
«Hvis jeg klarer å overtale kvinnene, så har det en stor rekrutteringseffekt», forteller vår outreach-koordinator Justine. «Da kommer de tilbake med hele sin familie for undersøkelse».


Vil du støtte vårt arbeid med å utrydde unødig blindhet, send et bidrag til Vipps Right to Sight Norge, eller på vårt kontonummer.

Alle beløp er velkomne! 

 

Les også