Kwale District Eye centre

Kwale District Eye Centre

Helen Roberts klinikk Kwale District Eye Centre (KDEC) har behandlet over 400 000 mennesker og foretatt over 35 000 operasjoner i Kenya. Right to Sight støtter klinikken.

Dr. Helen Roberts

Som ung medisinstudent dro Helen Roberts til Kenya og oppdaget at 1 av 100 mennesker var blinde. Hun utdannet seg til øyelege i hjemlandet England, emigrerte til Kenya og startet en øyeklinikk i 1993. Det har utgjort en forskjell for blinde og svaksynte i landet. 

Heksedoktorene måtte med på laget

«I starten var det nesten ingen som oppsøkte klinikken», forteller dr. Helen, «vi fant raskt ut at det var vi som måtte finne folk. Så vi begynte å dra ut til landsbyer flere ganger i uken og undersøke mennesker som lokale sosialarbeidere hadde funnet fram til. Det gav resultater».

Nå har klinikken vært i drift i 25 år, behandlet over 400 000 mennesker og gjennomført over 35 000 operasjoner!

 

En annen hindring var at nesten alle først ville oppsøke landsbyens heksedoktor – det hadde de jo gjort i generasjoner. Løsningen var da å få med heksedoktorene på laget. «Og det klarte vi», sier dr. Helen!

80 prosent blindhet i Kenya er unødig

Kwale District Eye Centre ligger rett inn i landet fra Mombasas berømte Diani Beach. En middag på et av Dianis fasjonable hoteller koster omtrent det samme som en operasjon som gir en blind synet tilbake. De fleste av lokalbefolkningen er så fattige at de knapt kan skrape sammen penger til operasjon. Mange betaler i stedet med en kylling, noen mango, eller et stort smil.

Uansett hva kompensasjonen for en operasjon blir, avviser dr. Helen aldri en pasient. Blindhet i Kenya er ti ganger den i den vestlige verden, og det er de fattigste som er mest rammet. Av verdens 36 millioner blinde, lever 90 % i utviklingsland.

I mange afrikanske land er det bare én øyelege for hver million mennesker, i Kenya er det noe bedre, 1:330 000, men fremdeles altfor få. Og av de millioner av kenyanere som er blinde, er 80 % unødig blinde, en tragisk situasjon ettersom blindhet i stor grad kan forebygges.

Å få synet tilbake

Det er magisk å få synet tilbake i løpet av 10 minutter, som er den tiden en grå stær-operasjon tar. Dr. Helen forteller historien om en gammel mann som hadde vært blind det meste av livet. Han hadde blitt overbevist av en sosialarbeider om å komme til klinikken. Etter operasjonen gikk han ut på parkeringsplassen, kastet den hvite stokken, sendte den lille medhjelperen sin hjem, og danset nedover veien.

En annen mann som hadde vært blind i 15 år, kom tilbake til landsbyen og skrek av latter over hvor gamle naboene hans var blitt.

En sosialarbeider kom over en blind mann oppe i et tre. Han var dypt fortvilet og syntes at livet var verdiløst. Sosialarbeideren lokket ham ned fra treet, satte ham bak på motorsykkelen sin, og dro rett til klinikken. Neste gang han møtte mannen, var han igjen oppe i et tre, men denne gangen lo og sang han mens han kuttet ned kokosnøtter.

Dette er tre av mange historier om hvordan en billig og rask operasjon har endret livet til mennesker.

“Hvilken bedre gave kan du gi, enn å gi synet i gave?”

Dette er dr. Helens motto. Hun selv ber om veldig lite, kun penger for å holde klinikken i drift. Til tross for at hun i 1996 ble tildelt en MBE av dronning Elizabeth II, er hennes inspirasjon fortsatt pasientene. “Når du tar av bandasjen og pasienten kan se for første gang, og de gir deg et lite smil som deretter vokser og vokser til det strekker seg fra øre til øre, det er min belønning», sier hun.

Avhengig av sponsorer

I Kenya er det ingen offentlig støtte til øyekirurgi, så Kwale District Eye Centre er helt avhengig av sponsorer for å kunne dekke utstyr og lønn til medarbeiderne på klinikken. Christoffel Blindenmission International of Germany og Sight Savers of Britain, er store støttespillere. Dr. Helen har også mange innsamlinger selv.

Right to Sight har valgt å støtte dr. Helens klinikk.

Right to Sight Norge er siden 2017 en viktig bidragsgiver til øyeklinikken. 

«Dr. Helen Roberts klinikk gjør et fantastisk arbeid for å bekjempe unødig blindhet i Kenya», sier Trine Jacobsen, styreleder i Right to Sight Norge, «og et arbeid som er helt i tråd med Right to Sights visjon om å bygge bærekraftige øyehelsetjenester. Det er kritisk mangel på øyeleger i Afrika og Kenya. Right to Sight fokuserer på videreutdanning av øyeleger og annet øyehelsepersonell, og vi støtter undervisningen i grå stær-kirurgi ved øyeklinikken. Vi støtter deres outreach-arbeid for å tilby mennesker i områder uten helsetjenester muligheten til å få synsundersøkelse og tilbud om behandling. Dette arbeidet er spesielt fokusert mot barn. I Kenya er synsundersøkelse av barn er dessverre ikke del av et helsestasjonstilbud, som vi har i Norge. Om ikke barn blir tilbudt undersøkelse og behandling tidlig nok, løper de stor risiko for irreversibel blindhet».

 

Hvis du ønsker å støtte dr. Helens arbeid i Kenya, kan du gjøre det ved å sende et bidrag gjennom Vipps til Right to Sight Norge. Vi garanterer at pengene du gir, går til formålet. Alle Right to Sights medarbeidere i Norge jobber frivillig og gratis.

Les også